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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 
 

1. When did the Los Angeles County Employee Paid Leave for Expanded 
Vaccine Access Ordinance go into effect? 
 
The Ordinance was adopted by the Los Angeles County (County) Board of 
Supervisors on May 18, 2021. Employees covered by the Ordinance can receive 
paid leave for receiving their COVID-19 vaccinations as of January 1, 2021 until 
fourteen days after the expiration of the COVID-19 local emergency. 
 
The Ordinance can be found in Chapter 8.205 of the County Code and online by 
visiting either of the following web addresses:  
 
http://file.lacounty.gov/SDSInter/bos/supdocs/160953.pdf 
 
https://library.municode.com/ca/los_angeles_county/codes/code_of_ordinances 
 

2. Which businesses does this Ordinance apply to? 
 

This ordinance requires all private employers in the unincorporated areas of Los 
Angeles County to provide COVID-19 Vaccine Paid Leave to employees receiving 
a COVID-19 vaccination. 

3. Who is exempt from This Ordinance? 

This Ordinance does not apply to public entities, such as Federal, State, and 
County Government agencies.  

 
4. How much is the COVID-19 Vaccine Paid Leave amount? 

An employee who receives COVID-19 Vaccine Paid Leave shall be compensated 
at their normal rate of pay. It shall be calculated based on the employee's highest 
average two-week pay over the period of January 1, 2021 through the effective 
date of this Ordinance.   

http://file.lacounty.gov/SDSInter/bos/supdocs/160953.pdf
https://library.municode.com/ca/los_angeles_county/codes/code_of_ordinances
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5. Does the COVID-19 Vaccine Paid Leave only cover the time spent for an 
employee to receive the COVID-19 vaccine? 

No. The COVID-19 Vaccine Paid Leave includes time spent for an employee to 
travel to and from a COVID-19 vaccine appointment, to receive the COVID-19 
vaccine injection, and to recover from any symptoms related to receiving the 
COVID-19 vaccine that prevent the employee from being able to work or telework. 

6. Does this Ordinance apply to the entire Los Angeles County? 

No. It applies only in the unincorporated areas of the County. 

7. I still have leave time left over under Labor Code section 248.2 (COVID-19 
Supplemental Paid Sick Leave); am I still entitled to additional Paid Sick 
Leave for a COVID-19 vaccination? 

No. If an employee is entitled to leave time under Labor Code section 248.2, then 
that employee is entitled to additional paid sick leave ONLY if the employee has 
exhausted ALL available leave time under Labor Code section 248.2 (COVID-19 
Supplemental Paid Sick Leave). 

8. I still have regular paid sick days, under Labor Code section 246, that I have 
not exhausted; am I still entitled to additional COVID-19 Vaccine Paid Leave 
for the COVID-19 vaccination injections? 

Yes. The total number of hours of COVID-19 Vaccine Paid Leave to which an 
employee is entitled under this Section shall be in addition to any paid sick days 
that may be available to the employee under Labor Code section 246.  

9. How much Vaccine Paid Leave time am I allowed? 

A full-time employee is entitled to use up to four hours of additional paid leave 
per injection to receive the COVID-19 vaccine. 

A part-time employee is entitled to a prorated amount of four hours per injection 
based on the Employee’s normally scheduled work hours over the two-week period 
preceding the injection. For example, if an Employee worked 20 hours a week 
during the two-week period, the Employee would be entitled to two hours of 
COVID-19 Vaccine Paid Leave per injection. 
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10. How long is This Ordinance in effect? 

The provisions of this Chapter are effective as of January 1, 2021 and will remain 
in effect until fourteen days after the expiration of the COVID-19 local emergency. 

11. What is considered a retaliatory action by the employer under This 
Ordinance? 

An Employer may not refuse to employ, terminate or reduce in compensation, or 
otherwise discriminate against any employee for exercising their rights under this 
Ordinance. 

12. Can my employer ask for proof that I received the COVID-19 vaccine if I 
request paid leave under the Paid Leave for Expanded COVID-19 Vaccine 
Access Ordinance? 

Yes. An employer may ask an employee to provide written verification of receipt of 
the COVID-19 vaccine in order to receive COVID-19 Paid Vaccine Leave.  

13. Does the Employee Paid Leave for Expanded Vaccine Access Ordinance 
cover employees that are teleworking? 

Yes. 

14. How long does an employee have to file a complaint for violations of the 
Employee Paid Leave for Expanded Vaccine Access Ordinance? 

An employee has three years from the date the violation first occurred to file a 
complaint. 

15. Do employers have to provide notice of Employee Paid Leave for Expanded 
Vaccine Access to employees? 

Yes. Every covered employer is required to post in a conspicuous place, at every 
business located within unincorporated areas of the County, where any employee 
works, a written notice informing employees of the Employee Paid Leave for 
Expanded Vaccine Access Ordinance and the employees’ rights under this 
Chapter. 
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16. As an Employer, where do I get a copy of the notice that I need to post? 

The notice can be found online by visiting:  

https://dcba.lacounty.gov/vaccineleave/ 

17. Under the ordinance, are employers required to keep payroll records of 
Employee Paid Leave for COVID-19 Vaccine Access? 

Yes. Employers are required to keep payroll records to demonstrate compliance 
with this Ordinance for a period of four years.  

18. How can the Department of Consumer and Business Affairs help me?  

The Department of Consumer and Business Affairs (DCBA) can investigate 
allegations of violations of this ordinance and require that employers who are in 
violation of the ordinance to pay the paid leave for vaccine injections to employees 
who qualify. DCBA can also cite employers who are in violation of this Ordinance 
and, where applicable, order employers to reinstate an employee who may have 
been terminated as a result of retaliation by their employer. 

19. Can I take my employer to court if I do not get paid under the Employee Paid 
Leave for Expanded Vaccine Access Ordinance? 

Yes. Employees that do not receive the COVID-19 Vaccine Paid Leave they are 
entitled to under this Ordinance, may sue their employer for violating this 
Ordinance.  

https://dcba.lacounty.gov/vaccineleave/

