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FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 
 
Who qualifies for relocation assistance? 
 
Tenants who live in rental units located in unincorporated areas of Los Angeles County and subject to the 
County’s Rent Stabilization and Tenant Protections Ordinance (RSTPO) qualify for relocation assistance. 
 

What is relocation assistance and when does it need to be provided to tenants? 
 
Landlords are required to pay relocation assistance when tenants are permanently or temporarily 
displaced from their rental unit through no fault of their own. Relocation assistance are benefits in the 
form of monetary payments, comparable accommodations, and/or the services of a relocation 
specialist– all provided to affected tenant(s) at the landlord’s expense.  
 

Who are relocation specialists and what services do they provide? 
 

• Assist tenant(s) with searching for a new rental unit and completing rental applications 
• Provide tenant(s) with ongoing advisory services to minimize any hardship due to relocation 

 
The landlord is responsible for providing information about the relocation specialist to the 
Department of Consumer and Business Affairs (DCBA) and the tenant(s).  

 
What does it mean to be permanently or temporarily displaced? 
 
• A tenant is permanently displaced if they are evicted for a No-Fault reasons listed in Section 

8.52.090 of the County Code, such as: 
o A landlord or landlord family member move-in 
o Withdrawal of the unit from rental market (Ellis Act) 
o A government agency or court order 

 
• A tenant is temporarily displaced if they must leave their unit for one of the following reasons until the issue 

is resolved: 
o Necessary repairs  
o Rehabilitation (major upgrades/repairs that increase value to the property) 
o Health and safety violations 

 

Relocation specialists are individuals/companies hired by the landlord, at the landlord’s expense, to assist 
a tenant with relocation services. The relocation specialist should have experience with providing relocation 
assistance in Los Angeles County (County) and should provide the following services:  
 

• Discuss the tenant’s housing needs 
 

• Assist tenant(s) with getting their relocation payment 
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Do tenants still pay rent while they are temporarily displaced? 
 
Yes, tenants may be required to continue paying their rent as normal. If tenants feel there should 
be a reduction in rent due to habitability issues with the rental unit, tenants may file an Application 
for Adjustment with DCBA. Please contact us at (800) 593-8222 to learn more. 
 

What relocation assistance do temporarily displaced tenants receive? 
 

• Tenants who are temporarily displaced for 30 days or less must be provided a per-diem (an 
allowance or payment made for each day). 

• Tenants who are temporarily displaced for 31 days or more must be provided either a per- diem 
or comparable accommodations to their unit, if available. 

The current per-diem rate is $202 per night (including taxes), plus an additional $74 per adult and $37 
per child,12 years and under, for meals and incidentals. This rate is based on the Federal General 
Services Administration per diem rate for lodging in Los Angeles County. 

 
How much relocation assistance do permanently displaced tenants receive? 
 
Permanent relocation assistance is based on the number of bedrooms being rented and not the 
number of tenants in the unit. However, if there is a Qualified or Lower-Income tenant in the household, 
landlords must pay the Qualified or Lower-Income relocation assistance amount. 
 

 
 

Who is considered a Qualified or Lower-Income tenant? 
 
Tenants who are sixty-two (62) years of age or older, persons with disabilities, terminally ill, or 
households with children under the age of eighteen (18) are considered Qualified tenants. Lower-
Income tenants are defined by the California Health and Safety Code Section 50079.5. 
 
 
 
 
 
 
 

https://www.gsa.gov/travel/plan-book/per-diem-rates/per-diem-rates-lookup/?action=perdiems_report&state=CA&fiscal_year=2021&zip&city
https://www.gsa.gov/travel/plan-book/per-diem-rates/per-diem-rates-lookup/?action=perdiems_report&state=CA&fiscal_year=2021&zip&city
http://leginfo.legislature.ca.gov/faces/codes_displaySection.xhtml?lawCode=HSC&sectionNum=50079.5
http://leginfo.legislature.ca.gov/faces/codes_displaySection.xhtml?lawCode=HSC&sectionNum=50079.5
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When should tenants receive the relocation assistance payment? 
 
For permanent displacements, landlords must provide tenants a direct payment or access to the 
relocation assistance in an established escrow account at the same time a notice of termination of 
tenancy is served to the tenant for a No-Fault eviction. Landlords must make direct payments to 
tenants for temporary displacements prior to the displacement, unless otherwise agreed upon 
between the   landlord and tenant. 

 
What happens if there is a disagreement about the amount of relocation assistance the tenant 
is eligible  for? 
 
Contact the Department of Consumer & Business Affairs Rent Stabilization Program for further 
assistance. 

 
Questions? 

��� (800) 593-8222 

����� RSUEnforcement@dcba.lacounty.gov  
✉ 320 West Temple Street Room G-10  
      Los Angeles, California 90012  
      Attention: Rent Stabilization Program 

 
 

Disclaimer: This is a brief summary of information related to the Los Angeles County Rent Stabilization and Tenant Protection 
Ordinance (RSTPO). It is not legal advice. Readers should consult an attorney for advice on how the RSTPO applies in their case. 
Laws and guidelines are frequently amended. DCBA recommends that readers verify information against the current RSTPO in the 
event that any new changes are not yet reflected in this bulletin. 
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